Ryžová kúra

Ryžová kúra, očista

Kúra celozrnnou varenou ryžou je vhodná na detoxikáciu a ozdravenie celého organizmu, čo má pozitívny vplyv na celkový duševný stav a vitalitu. Jej absolvovanie  pomáha oslobodiť sa od závislosti na škodlivých stravovacích návykoch a nezdravých potravinách. 

Odporúča sa na detoxikáciu organizmu, pri liečení žalúdočno-črevných a žlčníkovo-pečeňových chorôb, pri srdcovo-cievnych ťažkostiach a pri poruchách látkovej výmeny, artritíde, reumatizme.

Ako vyplýva zo samotného názvu, táto očista je založená na dlhodobej konzumácií ryže. Dá sa robiť aj 40-dňová, no ja ti predstavím kratšiu verziu a to 12-dňovú.

Ideálnou voľbou pri tejto kúre je naturálna ryža. Celozrnná (teda naturálna) ryža obsahuje z obilnín najhodnotnejšie bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, asi 73 % uhľohydrátov, vitamíny BI, B2, B3, vitamín E. Z minerálnych látok malé množstvo sodíka, ale veľa draslíka, horčíka, fosforu, kremíka a tiež zinok, vápnik a samozrejme vlákninu. Pretože neobsahuje glutén, je vhodná aj pre celiatikov.

Postup pre ryžovú kúru:

  1. Prvé tri dni sa konzumuje iba čistá ryža, neochutená, neosolená a bez tuku. Počas kúry môžete piť pramenitú vodu, bylinkové, nesladené, čistiace čaje. Vhodný je tiež čaj bancha (banča) alebo zelený čaj.
  2. Okolo 2. až 3. dňa sa môže objaviť kríza, rôzne subjektívne ťažkosti ako malátnosť, únava, slabosť, bolesti hlavy, depresia a ďalšie. Je to následok uvoľňovania nahromadených toxínova jedov z organizmu do krvi. V takýchto prípadoch veľmi pomáha pohyb a aktivita na čerstvom vzduchu. Ryžu treba jest 3-krát denne v primeranom množstve. 
  3. Ďalšie tri dni (deň 4, 5 a 6) sa k ryži pridá krátko tepelne upravená zelenina (varená, naparená na 3-10 min). Jej množstvo však nesmie presiahnuť 25 % objemu ryže. Zeleninu pripravuj s trochou morskej soli, ale bez oleja. Štipku soli môžeš začať pridávať aj do ryže.
  4. V ďalšej fáze (deň 7, 8 a 9) sa pridajú strukoviny. Tie budú tvoriť 15 % stravy. V kombinácii s ryžou sú pre organizmus zdrojom plnohodnotných bielkovín. Najhodnotnejšia a veľmi chutná je sója, ktorá obsahuje až 2-krát toľko bielkovín ako mäso. Niekto môže však na ňu byť alergický. Strukoviny obsahujú veľa kyseliny listovej (vitamín B9), ktorá je dôležitá pri odbúravaní zvyškového agresívneho homocysteinu tvoriaceho sa v bunkách, čím sa predchádza mnohým civilizačným chorobám ako ateroskleróze, rakovine, nervovým poruchám.
  5. Posledné tri dni (deň 10, 11 a 12) začni pridávať k doterajšej strave surovú zeleninu, jemne nakrájanú alebo nastrúhanú. Do jedálnička zaraď tiež pokrájané alebo celé surové listy zelenej listovej zeleniny. Tanier bude pozostávať z 55 % ryže, asi 20 % tepelne upravenej zeleniny, 15 % strukovín a 10 % surovej zeleniny. Jedným z dôvodov, prečo sa až v tejto fáze pridáva surová zelenina je, že podľa orientálnej medicíny pečeni, ktorá ak nie je v poriadku, v procese liečenia nerobí dobre nič surové, teda nielen ovocie, ale ani surová zelenina. A pečeň majú oslabenú skoro všetci, vzhľadom ku kombináciám a kvalite potravy, ktorá sa zvykne v súčasnosti konzumovať.

Upozornenie:

Hneď od začiatku kúry dochádza k výraznému zníženiu krvného tlaku, čo nie je nebezpečné, ale treba si dávať pozor na prudšie vstávanie, aby si sa vyhol závratu, prípadne kolapsu. V tejto fáze dochádza k najväčšiemu úbytku hmotnosti, pretože sa telo čistí od usadenín. 

Táto očista je časovo náročnejšia, no takisto ako šanka, finančne zvládnuteľná. Ďalšou možnosťou očisty hrubého čreva je očista zelenými potravinami (jačmeň a chlorela), psýliom, klystírom, prípadne urinoterapia. 

Očistu hrubého čreva je dobré vykonávať 2-krát do roka – na jar a na jeseň. Následne by mala nasledovať očista pečene a obličiek. Ak chcete, aby vaša očista prebehla čo najrýchlejšie a čo najpríjemnejšie, vyhýbajte sa potravinám, ktoré hrubé črevo zanášajú počas celého roka – obmedzte konzumáciu mliečnych výrobkov, mäsa a pečiva.  Naopak podporiť ich môžete celozrnnými obilninami, ako je napr. pšeno, pohánka, ovos, špalda či iné.