Kúra celozrnnou varenou ryžou je vhodná na detoxikáciu a ozdravenie celého organizmu, čo má pozitívny vplyv na celkový duševný stav a vitalitu. Jej absolvovanie pomáha oslobodiť sa od závislosti na škodlivých stravovacích návykoch a nezdravých potravinách.
Odporúča sa na detoxikáciu organizmu, pri liečení žalúdočno-črevných a žlčníkovo-pečeňových chorôb, pri srdcovo-cievnych ťažkostiach a pri poruchách látkovej výmeny, artritíde, reumatizme.
Ako vyplýva zo samotného názvu, táto očista je založená na dlhodobej konzumácií ryže. Dá sa robiť aj 40-dňová, no ja ti predstavím kratšiu verziu a to 12-dňovú.
Ideálnou voľbou pri tejto kúre je naturálna ryža. Celozrnná (teda naturálna) ryža obsahuje z obilnín najhodnotnejšie bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, asi 73 % uhľohydrátov, vitamíny BI, B2, B3, vitamín E. Z minerálnych látok malé množstvo sodíka, ale veľa draslíka, horčíka, fosforu, kremíka a tiež zinok, vápnik a samozrejme vlákninu. Pretože neobsahuje glutén, je vhodná aj pre celiatikov.
Postup pre ryžovú kúru:
- Prvé tri dni sa konzumuje iba čistá ryža, neochutená, neosolená a bez tuku. Počas kúry môžete piť pramenitú vodu, bylinkové, nesladené, čistiace čaje. Vhodný je tiež čaj bancha (banča) alebo zelený čaj.
- Okolo 2. až 3. dňa sa môže objaviť kríza, rôzne subjektívne ťažkosti ako malátnosť, únava, slabosť, bolesti hlavy, depresia a ďalšie. Je to následok uvoľňovania nahromadených toxínova jedov z organizmu do krvi. V takýchto prípadoch veľmi pomáha pohyb a aktivita na čerstvom vzduchu. Ryžu treba jest 3-krát denne v primeranom množstve.
- Ďalšie tri dni (deň 4, 5 a 6) sa k ryži pridá krátko tepelne upravená zelenina (varená, naparená na 3-10 min). Jej množstvo však nesmie presiahnuť 25 % objemu ryže. Zeleninu pripravuj s trochou morskej soli, ale bez oleja. Štipku soli môžeš začať pridávať aj do ryže.
- V ďalšej fáze (deň 7, 8 a 9) sa pridajú strukoviny. Tie budú tvoriť 15 % stravy. V kombinácii s ryžou sú pre organizmus zdrojom plnohodnotných bielkovín. Najhodnotnejšia a veľmi chutná je sója, ktorá obsahuje až 2-krát toľko bielkovín ako mäso. Niekto môže však na ňu byť alergický. Strukoviny obsahujú veľa kyseliny listovej (vitamín B9), ktorá je dôležitá pri odbúravaní zvyškového agresívneho homocysteinu tvoriaceho sa v bunkách, čím sa predchádza mnohým civilizačným chorobám ako ateroskleróze, rakovine, nervovým poruchám.
- Posledné tri dni (deň 10, 11 a 12) začni pridávať k doterajšej strave surovú zeleninu, jemne nakrájanú alebo nastrúhanú. Do jedálnička zaraď tiež pokrájané alebo celé surové listy zelenej listovej zeleniny. Tanier bude pozostávať z 55 % ryže, asi 20 % tepelne upravenej zeleniny, 15 % strukovín a 10 % surovej zeleniny. Jedným z dôvodov, prečo sa až v tejto fáze pridáva surová zelenina je, že podľa orientálnej medicíny pečeni, ktorá ak nie je v poriadku, v procese liečenia nerobí dobre nič surové, teda nielen ovocie, ale ani surová zelenina. A pečeň majú oslabenú skoro všetci, vzhľadom ku kombináciám a kvalite potravy, ktorá sa zvykne v súčasnosti konzumovať.
Upozornenie:
Hneď od začiatku kúry dochádza k výraznému zníženiu krvného tlaku, čo nie je nebezpečné, ale treba si dávať pozor na prudšie vstávanie, aby si sa vyhol závratu, prípadne kolapsu. V tejto fáze dochádza k najväčšiemu úbytku hmotnosti, pretože sa telo čistí od usadenín.
Táto očista je časovo náročnejšia, no takisto ako šanka, finančne zvládnuteľná. Ďalšou možnosťou očisty hrubého čreva je očista zelenými potravinami (jačmeň a chlorela), psýliom, klystírom, prípadne urinoterapia.
Očistu hrubého čreva je dobré vykonávať 2-krát do roka – na jar a na jeseň. Následne by mala nasledovať očista pečene a obličiek. Ak chcete, aby vaša očista prebehla čo najrýchlejšie a čo najpríjemnejšie, vyhýbajte sa potravinám, ktoré hrubé črevo zanášajú počas celého roka – obmedzte konzumáciu mliečnych výrobkov, mäsa a pečiva. Naopak podporiť ich môžete celozrnnými obilninami, ako je napr. pšeno, pohánka, ovos, špalda či iné.